دانشگاه سیستان و بلوچستان

تاریخ: 29 آذر 1402

خلاصه مقررات و ابلاغيه هاي مرتبط با موضوع معافيت تحصيلي دانشجويان

سامانه سخا:  سامانه خدمات الکترونیک انتظامی می باشد.

سنوات اوليه تحصيلي: حداکثر زمان مجاز برای ادامه تحصیل (سنوات اوليه) در هر یک از مقاطع دانشگاهی می باشد.
سنوات ارفاقي: دانشجویان مقاطع مختلف دانشگاهی که در سنوات اولیه تحصیلی موفق به دانش آموختگی نشده اند، در صورت موافقت کمیسیون موارد خاص دانشگاه، می توانند حداکثر به مدت یک سال (دو نیمسال) از سنوات ارفاقی استفاده کنند. 
تذکر: طرح درخواست دانشجویان در کمیسیون موارد خاص دانشگاه برای اخذ مجوز ادامه تحصیل، از نظر نظام وظیفه، حقی را برای دانشجو ایجاد نمی‌نماید و سازمان وظیفه عمومی ناجا بر اساس ضوابط و قوانین خود عمل می‌نماید. 
مهلت معرفی به نظام وظیفه: دانشجوئی که در سنوات مجاز و سنوات ارفاقی دانش آموخته شده و يا از تحصیل انصراف می‌دهد (به شرطی که سنوات ارفاقی را دریافت نموده باشد و در سامانه وظیفه عمومی ثبت شده باشد)، از تاریخ دانش آموختگي و يا انصراف از تحصيل، یک سال شمسی مهلت جهت معرفی به نظام وظيفه دارند.
با توجه به قوانین نظام‌ وظیفه، میزان سنوات قانونی تحصیل در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به ترتیب ۵، ۳ و ۶ سال است که با احتساب سنوات ارفاقی (۲ نیم‌سال)، حداکثر به میزان یک سال قابل افزایش است؛ و ملاک محاسبه و صدور معافیت تحصیلی بوده و در صورت عدم دانش آموختگی در سنوات قانونی، دانشجو بایستی درخواست تمدید سنوات  خود را قبل از اتمام سنوات قانونی ثبت و تا حصول نتیجه پیگیری نماید.
مهلت معرفی به سازمان وظیفه عمومی پس از فراغت از تحصیل، بسته به مقطع و نیم‌سال فراغت از تحصیل بر اساس جدول زیر می‌باشد.

ردیف

مقطع تحصیلی

سنوات مجاز برای ادامه تحصیل

نیم‌سال فراغت از تحصیل

(با نیم‌سال‌های بدون احتساب)

مهلت معرفی به سازمان وظیفه عمومی
(از تاریخ فراغت از تحصیل)

1

کارشناسی پیوسته

5 سال

تا نیم‌سال ۱۲

1 سال

نيمسال 13

6 ماه

نيمسال 14

2 ماه

2

کارشناسی ارشد ناپیوسته

3 سال

تا نیم‌سال 8

1 سال

نيمسال 9

6 ماه

نيمسال 10

2 ماه

3

دکتری تخصصی ناپیوسته

6 سال

تا نیم‌سال 14

1 سال

نيمسال 15

6 ماه

نيمسال 16

2 ماه

در صورتی که برای دانشجو مهلت معرفی به سازمان نظام وظیفه بر اساس جدول فوق ۱ سال بوده و دانشجو پیش از پایان این مهلت در مقطع بالاتر پذیرفته گردد، لازم است نامه اتمام معافیت تحصیلی را به کارشناس دانشگاه مربوطه ارائه و معافیت مقطع بالاتر را اخذ نمایید. در غیر این صورت می‌بایست قبل از پایان این مدت برای اخذ برگه اعزام به خدمت به دفاتر پلیس ۱۰+ مراجعه نمايد.
چنانچه برای دانشجو مهلت معرفی به سازمان نظام وظیفه بر اساس جدول فوق کم‌تر از ۱ سال تعیین شده است، دانشجو امکان ادامه تحصیل تا انجام خدمت سربازی را نخواهد داشت. در این صورت لازم است دانشجو پس از دریافت نامه اتمام معافیت تحصیلی، حداکثر تا مهلت تعیین شده در جدول فوق برای اخذ برگه اعزام به خدمت‌ به دفاتر پلیس ۱۰+ مراجعه نماید.

مثال:دانشجويي متولد 1380/05/01 و ورودی مهرماه ۱۳۹۹ در مقطع کاردانی می‌باشد. اين دانشجو چنانچه در تاريخ 1400/04/31 از تحصيل انصراف دهد، تا تاريخ 1401/04/31 مهلت معرفي داشته و پس از آن وارد غيبت مي گردد.
مثال: دانشجويي متولد 01/05/1380 و ورودی مهرماه ۱۳۹۹ در مقطع کاردانی بوده و لذا مجاز است تا تاريخ 1401/04/31 تحصيل نمايد. سازمان وظیفه عمومی با افزایش سنوات ارفاقی به مدت یک نیمسال تا تاریخ 1402/06/31 موافقت و در سامانه ثبت شده است.  اين دانشجو چنانچه در تاریخ 1402/06/30 از تحصیل انصراف دهد، تا تاریخ 1403/06/30 مهلت معرفی به نظام وظيفه را داشته و پس از آن وارد غیبت می‌گردد. 

1.    هر گونه مرخصی تحصیلی دانشجوی مشمول (با احتساب یا بدون در سنوات تحصيلي)، در سنوات بهره مندي دانشجو از معافيت تحصيلي محاسبه مي گردد.
2.    ثبت کلیه درخواست‌های معافیت تحصیلی دانشجویی از طریق سامانه سخا یا دفاتر پلیس 10+ قابل انجام مي باشد. معافیت تحصیلی دانشجویان داخل کشور به صورت الکترونیکی صادر می شود. متقاضیان با ثبت نام در سایت sakha.epolice.ir و دریافت نام کاربری و کلمه عبور سایت سازمان وظیفه عمومی فراجا به نشانی www.vazifeh.police.ir و انتخاب درگاه خدمات الکترونیکی، وارد پرتال جامع سازمانی شده و مراحل ثبت درخواست را طی می‌کنند.
3.    ثبت درخواست معافيت تحصيلي براي سنوات ارفاقی و مهلت معرفی از طریق سامانه سخا و توسط شخص دانشجو انجام مي شود. درخواست دانشجو پس از ثبت در سامانه فوق، جهت بررسی اولیه به کارتابل دانشگاه ارجاع داده می‌شود.
4.     دانشجویانی که در مقاطع مختلف تحصیلی مشغول به تحصیل بوده و در سنوات اولیه تحصیلی (به عنوان مثال براي كارشناسي پيوسته 5 سال) موفق به دانش آموختگی نشده اند، حداکثر ظرف مدت 3 ماه پس از تاریخ اتمام سنوات تحصیلی و پس از اخذ مجوز ادامه تحصيل در سنوات ارفاقی از شورای بررسی موارد خاص دانشگاه، جهت دريافت معافيت تحصيلي براي مدت مذكور، در سامانه سخا ثبت نماید. در صورت نياز، دانشگاه می‌تواند براي به مدت دو نیمسال، درخواست صدور معافيت تحصيلي نماید.
مثال: دانشجوی مقطع كارشناسی پیوسته ورودی مهرماه سال 1397 از تاريخ 1397/07/01 تا 1402/06/31 در سنوات مجاز قرار دارد. اين دانشجو می‌بایست حداكثر تا تاريخ 1404/09/29 نسبت به ثبت درخواست معافیت تحصیلی برای سنوات ارفاقی در سامانه سخا اقدام نماید.
5.    دانشجویانی که با بهره مندی از سنوات ارفاقی دانش آموخته می‌شوند مانند سایر دانشجویان از حداکثر یک سال مهلت معرفی به نظام وظیفه بهره مند بوده و در صورت پذیرش در مقاطع بالاتر، می‌توانند از معافیت تحصیلی برای آن دوره برخوردار شوند.
6.    چنانچه دانشجو جهت دريافت معافيت تحصيلي براي سنوات ارفاقی در موعد مقرر (سه ماه پس از اتمام سنوات مجاز) از طريق  سامانه سخا اقدام ننمايد فرصت بهره مندي از سنوات ارفاقی را از دست مي دهد. در اين حالت جهت مساعدت با دانشجو براي دانش آموختگي، معاونت وظیفه عمومی می‌تواند با ادامه تحصیل دانشجو در مهلت معرفی به نظام وظیفه موافقت نماید. لازم به ذكر است در اين صورت دانشجو پس از فراغت از تحصيل مجاز به تحصیل در مقطع بالاتر نمی‌باشد.
7.    مشمولان در طي مدت تحصيل از ديپلم تا مقطع دكتري، صرفا يك بار مي توانند انصراف از تحصيل داده و مجددا با قبولی در دانشگاه با داشتن يكي از شرايط زير ثبت نام نمايند:
1)    عدم گذشت بیش از یک سال از تاریخ انصراف (برای دارندگان برگ اعزام به خدمت (بدون غیبت اولیه) و مشمولان وظیفه فاقد غیبت یا مشمولان معافیت موقت بدون غیبت، گذشت بیش از یک سال از تاریخ انصراف قبلی با رعایت سایر شرایط قانونی بلامانع است.)
2)     تاریخ انصراف داانشجو از ادامه تحصیل قبل از اتمام سنوات تحصیلی مجاز، بوده؛ و دانشجو در سنوات ارفاقی نباشد. 
3)    انصراف از تحصیل در مقطع تحصیلی، با اخذ مدرک تحصیلی پایین تر نباشد (مثلا انصراف از کارشناسی پیوسته با اخذ مدرک کاردانی نباشد، مگر اینکه مدرک اخذ شده، در سنوات مجاز تحصیل همان مقطع تحصیلی، یعنی مقطع پایین تر به مشمول تعلق گرفته باشد که در این صورت در حکم فارغ التحصیل محسوب شده و ادامه تحصیل وی بلامانع می باشد.)
4)    مقطع تحصیلی جدید دانشجو، تکراری نباشد. (یعنی قبلا از این مقطع فارغ التحصیل نشده باشد.)
8.    در صورت انصراف از تحصیل براي دومین بار، دانشجو مجاز به تحصیل در هیچ دانشگاهی نمی‌باشد. (به استثنا انصراف و پذیرش مجدد در مهر ماه همان سال).
نکته: ملاک یکبار انصراف از تاریخ 1390/08/22 به بعد بوده و افرادی که پیش از این تاریخ انصراف داده باشند، جزو یک بار انصراف آن ها محسوب نخواهد شد.
مثال: دانشجوی ورودی مهرماه سال ۱۳۹۹ در دانشگاه پیام نور، در بهمن ماه 1399 انصراف می‌دهد. این دانشجو در مهر ماه سال ۱۴۰۰ در دانشگاه آزاد پذیرش و به علت حد نصاب نرسیدن رشته یا هر دلیل دیگر در مورخ 1400/0۷/20 انصراف و برای بار سوم از تاریخ 1400/0۷/25 در دانشگاه جامع علمی کاربردی یا هر دانشگاه دیگری پذیرش گیرد، مجاز به تحصیل می‌باشد.
مثال:  دانشجوی ورودی مهرماه سال ۱۴۰۱، در بهمن ماه ۱۴۰۱ در دانشگاه اول انصراف داده و از بهمن ماه ۱۴۰۱ مجدد در دانشگاه دوم پذیرش و مشغول به تحصیل می‌شود. چنانچه در مهر ماه ۱۴۰۲ در هر دانشگاهی (حتی فرهنگیان) پذیرش گردد مجاز به ادامه تحصیل نبوده و در صورت انصراف (دو بار انصراف) می‌بایست نسبت به تعیین وضعيت نظام وظيفه خود (درخواست اعزام-  معافیت‌ها) اقدام نماید؛ و تا اخذ کارت پایان خدمت یا معافیت، مجاز به تحصیل نمی‌باشد.
تذكر: انتقال دانشجو از دانشگاه آزاد اسلامی به دانشگاه های دولتی، دانشگاه های دولتی به دانشگاه آزاد اسلامی و غیره وجود ندارد؛ و تنها در صورتی دانشجوی انتقالی محسوب می‌گردد که:
•    بدون آزمون یا پذیرش مجدد باشد.
•    به دلیل انصراف از دانشگاه اول نباشد.
•    در سنوات مجاز باشد.
•    با موافقت دانشگاه اول و دوم باشد.
9.    دانشجویانی که در سنوات مجاز و سنوات ارفاقی از ادامه تحصیل انصراف می‌دهد (به شرطی که سنوات ارفاقی را دریافت نموده باشد و در سامانه وظیفه عمومی ثبت شده باشد)، از تاریخ انصراف از تحصيل، یک سال شمسی جهت معرفی به نظام وظيفه مهلت دارند.
مثال: دانشجويي متولد 1380/05/10 و ورودی مهرماه ۱۳۹۹ در مقطع کارشناسی پیوسته بوده؛ و لذا مجاز است به مدت 5 سال تا تاريخ 1404/06/31 تحصيل نمايد. در صورتی که سازمان وظیفه عمومی با افزایش سنوات ارفاقی به مدت دو نیمسال تا تاریخ 1405/06/31 موافقت نموده و در سامانه ثبت گردد، اين دانشجو چنانچه در تاریخ 1405/06/30 از تحصیل انصراف دهد، تا تاریخ 1406/06/30 مهلت معرفی به نظام وظيفه را داشته و پس از آن وارد غیبت می‌گردد 
(تذکر: دانشجویاني كه در سنولت ارفاقي از تحصيل انصراف دهند مجاز به ادامه تحصیل در هیچ دانشگاهی نمی‌باشند.)
10.    برابر ماده (13) آیین نامه اجرایی معافیت تحصیلی، دانش آموخته شدن در مهلت یکساله ی معرفی به نظام، مجوزی برای صدور معافیت تحصیلی در مقطع بالاتر نخواهد بود. بنابراین چنانچه دانشجو در مهلت معرفی به نظام وظیفه، دانش آموخته گردد (یعنی پس از استفاده دو نیمسال ارفاقی و دو نیمسال مهلت یک ساله معرفی به نظام وظیفه)، حق ادامه تحصیل در مقطع بالاتر را نداشته و باید در تا قبل از اتمام مهلت داده شده، جهت اعزام به خدمت نظام مراجعه نماید در غیر اینصورت وارد غیبت می‌گردد. این دانشجو تا پایان خدمت دوره ضرورت یا اخذ معافیت دائم شرایط برخورداری از معافیت تحصیلی را نخواهد داشت.
مثال: دانشجوی ورودی مهرماه سال ۱۳۹۸ در مقطع کارشناسی پیوسته چنانچه موفق به اخذ سنوات ارفاقی و مهلت معرفی شده باشد، یعنی پس از استفاده دو نیمسال ارفاقی و دو نیمسال مهلت یک ساله در تاریخ 1405/06/31 دانش آموخته گردد، آخرین مهلت معرفی وی تاريخ 1405/06/31 بوده و پس از آن وارد غیبت می‌گردد. 
11.    دانشجویان اخراجی اجازه ادامه تحصیل در دانشگاه دوم را ندارند. معافیت تحصیلی دانشجوی اخراجی همزمان با صدور حکم اخراج، ابطال می گردد. دانشجوی اخراجی موظف است شخصا جهت دریافت نامه ابطال معافیت به مدیریت امور آموزشی دانشگاه مراجعه نماید. عواقب هرگونه تاخیر در دریافت نامه ابطال معافیت تحصیلی و معرفی به نظام وظیفه متوجه شخص دانشجوی اخراجی می باشد.
 توجه: دانشجویان مشمولی که در تابستان  سال 1401 موفق به اخذ مدرک پایان دوره متوسطه دوم شده اند، در صورتی که در نیمسال دوم سال تحصیلی1403-1402 پذیرفته شده اند حتما باید از نیمسال اول 1402/07/01 درخواست معافیت تحصیلی خود را ثبت نمایند؛ و یا دفترچه اعزام به خدمت بدون غیبت داشته باشند. در غیر این صورت مشمول وارد غیبت شده و از ادامه تحصیل محروم می گردد.  مشمولان می توانند آخرین  وضعیت خود را (از نظر مقررات مشمولین  نظام وظیفه) از تلفن گویا 096480 دریافت نمایند.